Bij reanimatie (CPR) werkt hartmassage alleen, dus zonder beademing, beter dan een combinatie van hartmassage en mond-op-mond beademing. Dit blijkt uit een analyse van 4.000 reanimaties. Als de hulpverleners de typische CPR-combinatie (hartmassage afgewisseld met mond-op-mond beademing) toepasten, dan overleefde 10 procent van de slachtoffers. Als enkel hartmassage uitgevoerd werd bij de slachtoffers, steeg het overlevingspercentage maar liefst tot 22 procent.

Uit het onderzoek blijkt dat een constante en ononderbroken hartmassage essentieel is voor de zuurstofvoorziening van hart en hersenen. Ook wordt hierdoor het hart gevoeliger voor defibrillatie. Uit onderzoek blijkt ook dat mechanische hartmassage de bloedsomloop zeer goed ondersteunt.

De onderzoekers benadrukken dat bij hartstilstand tn gevolge van verstikking, verdrinking of een overdosis, nog wél beademd moet worden!

Bron: medische informatie uit diverse onderzoeken bij reanimaties over de ganse wereld, in de loop van 2007 en 2008.

 

Share

Earplanes-plugs maken vliegen (nog) aangenamer

Voor wie graag op vakantie gaat naar verre bestemmingen, maar telkens weer opziet tegen het vervelende 'geplop' in de oren tijdens het vliegen, bieden de Earplanes-oordopjes enig soelaas.

Deze oordopjes regelen de druk in de oren en verlichten zo de pijn en het ongemak bij drukverschillen in de vliegtuigcabine tijdens stijgen en dalen. Ze zijn dan ook ideaal voor wie tijdens het vliegen last heeft van een verkoudheid, sinusitis of allergie. De oordopjes dempen bovendien het omgevingsgeluid met 20 dB. Ideaal voor wie even een dutje wil doen tijdens de vlucht.

Doordat de Earplanes vervaardigd zijn uit zacht, hypoallergeen materiaal, bieden ze een hoog draagcomfort en zijn ze geschikt voor lange afstandsvluchten.

Meer info op: www.drugstore.com en www.asadventure.com

 

Share

Stayin’ Alive van de Bee Gees beste nummer bij reanimatie 

Eind 2008 hebben Amerikaanse artsen ontdekt dat het nummer Stayin' Alive van de Bee Gees uit 1977 de ideale beat levert voor het uitvoeren van hartmassage bij een reanimatie. Wetenschappers ontdekten dat voor een ideale hartmassage zo'n 100 keer per minuut met de handpalm op de borststreek moet worden gedrukt. De discohit van de Bee Gees heeft 103 beats per minuut.

Kleine studie

In een kleine studie onder leiding van doctor David Matlock van de Universiteit van Illinois College of Medicine van Peoria, heeft luisteren naar Stayin’ Alive 15 artsen en medisch studenten geholpen bij het, op de juiste snelheid, uitvoeren van hartmassages op reanimatiepop. Vijf weken na het oefenen werden ze gevraagd om opnieuw een reanimatie uit te voeren met in hun hoofd het liedje van de Bee Gees. Ook ditmaal bleven ze in een goed tempo hartmassage geven.

Nieuwe inzichten in hartmassage

De Amerikaanse hartstichting dringt erop aan om bij een reanimatiepoging per minuut 100 compressies op de borst uit te voeren. Stayin’ Alive komt met zijn 103 beats per minuut daarmee bijna perfect overeen. Reanimatie vergroot de overlevingskansen bij een hartstilstand, maar sommige mensen zijn huiverig om het te doen. Voor een deel komt dit voort uit de angst om niet het juiste ritme voor hartmassage te kunnen aanhouden. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat veel mensen te traag hartmassage toepassen.

Stayin Alive zeer geschikt vanwege grote bekendheid

"Het thema Stayin’ Alive is zeer geschikt voor de situatie," zei onderzoeker Matlock in een telefonisch interview tegen persbureau Reuters: "Iedereen hoorde dit lied op enig moment in zijn leven. De mensen kennen het nummer en dit kan ervoor zorgen dat het juiste ritme in hun hoofd zit."

Gelezen op: www.arboportaal.nl

 

Share

Richtlijnen in verband met het nieuw influenzavirus A / H1N1

Om de zoveel jaar heerst er tijdens de winterperiode wel eens een griepepidemie. Zo was er bijv. het nieuwe virus A / H1N1, dat ontdekt werd in Mexico op 18 maart 2009, het verspreide zich kort na de ontdekking vrij snel over de hele wereld. Dit noemen we een pandemie. Dit virus wordt niet overgedragen door het eten van varkenvlees. Besmetting gebeurt van mens op mens.

Het griepvirus A / H1N1 was niet zo gevaarlijk. Wel konden er zeer veel werknemers door dit nieuw type virus besmet raken.

Met een volgehouden basishygiëne kan je de verspreiding van kiemen beletten of beperken. De basishygiëne hieronder omvat 6 punten die u vanaf nu zo strikt mogelijk dient toe te passen:

  1. Bij het optreden van koorts dient u absoluut thuis te blijven en uw huisarts te contacteren.
  2. Was uw handen regelmatig met zeep en warm water, vooral voor het eten, drinken of roken.
  3. Bedek mond en neus tijdens hoesten of niezen; gebruik hiervoor bij voorkeur een wegwerpzakdoekje dat je meteen weg gooit.
  4. Geef elkaar voorlopig geen handen.
  5. Vermijd het aanraken van uw ogen, uw neus of uw mond. Via deze weg verspreiden kiemen zich.
  6. Vermijd dicht contact met mensen die besmet zijn.

 

Share

Acute CO-vergiftiging veroorzaakt hoofdpijn en duizeligheid. Het slachtoffer voelt zich vermoeid en misselijk en kan zelfs beginnen te braken. Wordt hij/zij op dat ogenblik niet snel gered, dan kan hij/zij het bewustzijn verliezen en in een diepe coma terechtkomen met de dood als gevolg. Als de CO-concentratie in de kamer zeer hoog is, kan een coma zo snel intreden, dat het slachtoffer niet eens de tijd heeft om te beseffen dat er iets levensbedrijgend aan de hand is.

Share

Heel wat sporters proberen te recupereren van hun fysieke inspanningen door energiedrankjes te drinken. Uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat de vitaminesupplementenin de energiedrankjes de gezondheidsbevorderende effecten van het sporten kelderen, waardoor je nadien minder fit bent. Wat wel helpt, is het drinken van chocomelk.

Om na stevige inspanningen de vocht- en suikertekorten aan te vullen, werkt chocolademelk heilzamer dan de energiedranken met vitaminesupplementen. Dat melde het Vlaamse gezondsheidsmagazine ‘Bodytalk’ op donderdag 20 augustus 2009. Men kwam tot deze conclusie na een wetenschappelijk onderzoek met goed getrainde wielrenners. Wat het verschil precies maakt, is nog onduidelijk. Mogelijk speelt de aanwezigheid van sucrose een rol. Sucrose, dat volop aanwezig is in chocomelk, is immers een echte energiebron. Een recente studie over vitaminesupplementen geeft volgens ‘Bodytalk’ ook een verklaring waarom energiedrankjes een teleurstellend effect hebben. Energiedrankjes bevatten allerlei antioxidanten, zoals vitamine C en E. Ze worden toegevoegd om de schadelijke zuurstofradicalen – vrijgekomen tijdens het sporten – te blokkeren of uit te schakelen. Dit proces komt echter in conflict met de natuurlijke afweermechanismen van het lichaam. Tijdens fysieke inspanningen starten in het lichaam afweermechanismen op tegen de vrijgekomen vrije zuurstofradicalen. De antioxidanten – onder de vorm van vitaminesupplementen – blijken echter de activering van het afweermechanisme te blokkeren, waardoor alle positieve effecten van de sportinspanning teniet gedaan worden.
 

Het onderzoek

In het kader van het onderzoek moesten de wielrenners zich eerst leegrijden tot ze door hun suikervoorraden zaten. Vervolgens kreeg de eerste groep chocomelk te drinken na de prestatie. De tweede groep kreeg een energiedrankje om hun vochten suikertekorten aan te vullen. Zowel de chocolademelk als de energiedrank bevatte evenveel suikers. Vier uur later kregen ze een nieuwe fietsopdracht. De eerste groep bleef de helft langer presteren dan zij die een energiedrank voorgeschoteld kregen.

De resultaten werden bevestigd tijdens een nieuw onderzoek. Uit een derde studie blijkt dat ook de spieren van voetballers sneller herstellen na het drinken van magere chocolademelk dan van een energiedrank.

Tekst: Ivo Madder

Share

Nieuwsberichten voor duikers Informatieve berichten die verband houden met de duiksport